Bergen, kunstdorp aan Zee

 • Bergen, kunstdorp aan Zee

BERGEN BINNEN
Bergen Binnen is ooit ontstaan als buitenplaats van de stedelijke elite die op korte afstand hun buitenverblijven in Bergen lieten bouwen. Rond 1900 begon zich ook een kunstenaarskolonie in Bergen te vestigen en hun aanwezigheid werkte als een magneet op de gegoede burgerij die er nog meer moderne buitenplaatsen lieten bouwen. In Bergen ontstond zelfs een heuse eigen kunststroming “De Bergense School” genaamd, welke wereldberoemde schilders heeft voortgebracht.

Hierdoor staat Bergen tot op de dag van vandaag bekend als kunstenaarsdorp met een zeer bourgondisch karakter. De vele grote villa’s, galerieën, exposities, grote diversiteit aan restaurants, bars en chique trendy winkels getuigen hiervan. De prachtige natuur, bijzondere lichtval en zee nabij, heeft vele bekende Nederlandse schilders, schrijvers en dichters geïnspireerd en doet dit nog steeds. Dit verklaart wellicht de grote aantrekkingskracht van Bergen op kunstliefhebbers en levensgenieters

BERGEN KUNSTDORP AAN ZEE
In 1906 werd op 4 km afstand van Bergen Binnen, Bergen aan Zee aangelegd en dit trok nog meer gegoede burgers naar de Noordhollandse kust. Het veranderde het plattelandsdorpje Bergen in een vakantieoord. De stoomtrein Bello verbond de stad Alkmaar met het strand van Bergen aan Zee en maakte een dagje strand voor vele mensen mogelijk.

Gelukkig is Bergen aan Zee tot op de dag van vandaag een kleinschalige badplaats gebleven met een familiaire sfeer. Geen massatoerisme maar een mooie lange kuststrook die volop mogelijkheden biedt voor iedereen. Trendy strandpaviljoens, een zeeaquarium en surfscholen in de omgeving van de strandafgang. Maar voor wie de moeite wil nemen om iets verder door te lopen, een nostalgische hippiesfeer, naaktrecreatie en rust. Dat het altijd zo mag blijven.

 

 • Over vakantiehuis Bergen De Schutse

  Ons vakantiehuis Bergen is rustig en gunstig gelegen aan de rand van het Bergerbos, verscholen in het groen op maar 10 minuten loopafstand van hartje Bergen. De twee vakantiehuizen die wij bieden zijn modern, nieuw en uiterst comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien.

  Reserveren vakantiehuis Bergen De Schutse?

  Voor reserveringen of vragen kunt u gebruik maken van het formulier. Wij hopen u in de toekomst bij ons vakantiehuis Bergen te mogen begroeten.

  Klik hier om uw reservering te plaatsen.

 • Wat gasten vinden

  “Gloednieuw huisje. Zeer praktisch ingericht, van alle gemakken voorzien. Veel bergruimte, prima bedden. Beschut terras, optimale privacy en gunstig gelegen in zeer rustige wijk.
  “Urlaubgenuss pur. Sehr gepflegte Ausstattung, reinlichst sauber mit ganz viel Liebe zum Detail eingerichtet. Ein kleines Wohlfühlparadies. Wir waren ganz sicher nicht zum letzten Mal dor