Alkmaar, beroemde kaasstad

ALKMAAR BEROEMDE KAASSTAD
Iedereen die aan Alkmaar denkt, denkt onmiddellijk aan kaas en dit is niet voor niets. De Alkmaarse kaasmarkt is uniek in de wereld en wordt al sind 1593 volgens dezelfde traditie gehouden. Het is één van de bekendste toeristische attracties van Nederland die jaarlijks honderdduizenden mensen van over de hele wereld aantrekt. Geweldig om mee te maken en gemakkelijk vanuit Vakantiehuis Bergen op de fiets te bereiken.

 

DE KAASMARKT
Vanaf de eerste vrijdagochtend in april tot en met de eerste vrijdag in September (10.00-12.30 uur), is het oergezellige Waagplein met z’n monumentale Waaggebouw het decor van de kaasdragers en hun kazen die worden gewogen en verkocht. Voor kinderen wordt door het VVV een speciale rondleiding georganiseerd. Hier moet u wel voor reserveren.

 

DE HISTORISCHE BINNENSTAD
Het Waagplein wordt gedomineerd door het Waaggebouw waar een Hollands kaasmuseum is gevestigd. Hier wordt een overzicht gegeven van de zuivelbereiding door de eeuwen heen, de handel en het boerenleven.

 

Om het Waagplein heen bevindt zich de eeuwenoude binnenstad met haar smalle klinkerstraatjes, grachten, pleintjes en ophaalbruggetjes. Een stad met grote historie, getuige hiervan zijn de 400 monumenten die zich in het centrum bevinden.

 

ALKMAAR, WINKELSTAD
In de vele historische pandjes hebben zich een grote variatie aan winkels, restaurants en cafés gevestigd waardoor Alkmaar zich al jaren één van de beste winkelsteden van Nederland mag noemen.

DE SINT-LAURENS KERK

De Sint Laurenskerk vormt het middelpunt van de stad. Naast het feit dat het een indrukwekkende kerk uit 1470 is, bevindt zich hier ook het oudste nog bespeelbare orgel van Nederland. Op vrijdag wordt deze bespeeld tijdens de kaasmarkt.

HOFJES

Omdat Alkmaar in de 16e en 17e eeuw een welvarende stad was, werden er door de rijke burgers veel hofjes gesticht voor de armen. Veel van deze hofjes zijn bewaard gebleven zoals “Het Wildemanshofje”, “Hof van Sonoy” en het “Hofje van Splinter”.  De hofjes worden nog steeds bewoond en kunnen gratis worden bezichtigd.

STEDELIJK MUSEUM

Als u meer wilt weten over het ontstaan en de rijke geschiedenis van de stad Alkmaar, kunt u het Stedelijk Museum bezoeken. Het museum heeft een uitgebreide collectie. Deze toont hoe de stad is ontstaan en zich in vijf eeuwen tijd heeft ontwikkeld.

NATIONAAL BIERMUSEUM “DE BOOM”

Leuk om te bezoeken is ook het Nationaal Biermuseum “De Boom”. Het museum is gevestigd in een bierbrouwerij uit de 17e eeuw en u krijgt hier een overzicht van de geschiedenis van het bier en hoe het gemaakt werd. In het proeflokaal kunt u één van de 86 soorten Nederlands bier proeven.

ONTDEK ALKMAAR

De grootste bezienswaardigheid van Alkmaar is  de historische binnenstad. Maak een rondwandeling, stap in een rondvaartboot of ga mee met een stadsgids die met zijn anekdotes de eeuwenoude plekjes tot leven brengt. De grachtenrondvaart duurt 45 minuten en vertrekt vanaf de Mient, vlakbij het Waaggebouw. Bij het VVV, naast het Waaggebouw, is behalve een stadswandeling van anderhalf uur, ook een brochure verkrijgbaar met daarin 6 kanoroutes door de stadsgrachten.