Egmond en Schoorl, buren van Bergen

EGMOND EN SCHOORL BUREN VAN BERGEN

 

DE DRIE EGMONDEN
Het meer dan 1000 jaar oude vissersdorp Egmond Aan Zee ligt op 5 km afstand van Vakantiehuis Bergen en is al vanaf begin vorige eeuw zeer in trek bij toeristen. Het gezellige centrum met z’n vele terrasjes, winkeltjes en restaurants, ligt direct aan het strand, slechts gescheiden door de boulevard waar de vuurtoren “Jan van Speyk” het beeld beheerst. Aan het prachtige brede zandstrand staan vele strandpaviljoens waar u heerlijk verse vis kunt eten, ligbedden kunt huren en kunt surfen of zeilen.

 

De gemeente Egmond bestaat niet alleen uit Egmond aan Zee, maar uit drie zeer uiteenlopende dorpskernen met een rijke historie en grote culturele waarde die heel ver teruggaat. Egmond-Binnen is de oudste van de drie en is in 922 gesticht door de Benedictijner monniken. Zij stichtten het oudste en één van de belangrijkste kloosters van Nederland, de Adelbert Abdij, waarmee zij grote rijkdom verwierven. De monniken stelden een rentmeester aan, de eerste heer van Egmond. Zijn hoeve groeide uit tot een groot kasteel “Slot op de Hoef”. Het dorpje rond dit kasteel werd Egmond aan de Hoef. Later werd het kasteel afgescheiden van de Abdij en zo kwam deze in het bezit van De Heren van Egmond. Door natuurrampen en oorlogen moesten de heren op zoek naar andere bronnen van inkomsten, de visserij. Zij vestigden zich achter de zeereep en zo ontstond Egmond aan Zee.

 

Zeker de moeite waard is een bezoekje aan de Adelbert Abdij die nog steeds bestaat. Er is een kaarsenmakerij, pottenbakkerij en een bierbrouwerij waar het enige abdijbier van Nederland wordt gebrouwen. Ook het historische dorpscentum van Egmond aan de Hoef is de moeite waard. Hier treft u de fundamenten aan van Slot op de Hoef met daarnaast de slotkapel en andere historische gebouwen.

 

SCHOORL
Aan de andere kant van Vakantiehuis Bergen, ook op 5 km afstand, bevindt zich Schoorl. Het centrum ligt pal tegen het Nationaal Park De Schoorlse Duinen aan. Het middelpunt van het gezellige centrum wordt gevormd door een hoog Klimduin met aan zijn voet restaurants en terrasjes. Als u het duin heeft beklommen, loopt u het mooiste duingebied van ons land in. Het Nationale Park Schoorlse Duinen heeft de breedste en hoogste duinen van Nederland en is daardoor een waar paradijs voor natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars.

 

Bezoekerscentrum “Het Zandspoor” is een echte publiekstrekker. Het ligt aan de rand van het Nationaal Park,trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en is het beginpunt van vele wandelroutes en excursies. Ook is het de plek waar tijdens de tweede wereldoorlog het “Kamp Schoorl” heeft gestaan. Hier zijn toendertijd meer dan 1000 gevangenen afgevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland en Oostenrijk. Een monument herinnert nog aan deze nare periode.

HET MONNIKKENPAD

Als u wilt kennismaken met het rijke verleden van Egmond, raden wij u aan “Het Monnikenpad” te lopen, een interessante wandelroute langs historische plekken in en rond de drie Egmonden. Aan de hand van de beschrijvingen en verhalen in het boekje dat u bij het VVV kunt kopen, wordt de grote historische waarde van dit gebied duidelijk gemaakt. Meer informatie kunt u vinden op de website van de bierbrouwerij van de Adelbert Abdij  www.sanctiadalberti.nl

SCHOORL, KUNSTDORP

Veel kunstenaars, vooral schrijvers, vonden hun inspiratie in de rust en natuur van Schoorl. De beroemdste kunstenaar die Schoorl heeft voortgebracht is Jan van Scorel (1495-1562), ook wel de hollandse Leonardo Da Vinci genoemd.

De bekendste verhalen die zich afspelen in Schoorl zijn de “Camera Obscura” van Nicolaas van Beets en de boeken van Jan de Hartog zoals “Hollands Glorie” en “Schipper naast God”. Ook de schrijvers  Hugo Bos, Bernlef, Gerard Reve en Mischa de Vreede, woonden of werkten in Schoorl. In het boek “Hier schijnt de zon” van Kees de Bakker, is een wandelroute opgenomen die u meeneemt langs de woonhuizen van deze schrijvers en de mooie plekjes waar zij hun inspiratie opdeden.

Eén keer per jaar wordt, net als in Bergen, een kunsttiendaagse gehouden; “De Schoorlse Kunsten”. Kunstenaars exposeren en verkopen hun werk op verschillende plekken in het dorp en omgeving. Gedurende het hele jaar zijn er diverse galeries geopend met wisselende exposities.